Banner
Patru români ar fi fost luaţi ostatici pe o insulă din Atlantic, alături de un grup de israelieni
Scris de Realitatea   
Vineri, 17 Octombrie 2008 07:51

Patru români ar face parte dintr-un grup de străini, în majoritate israelieni, luaţi ostatici de câteva zile pe o insulă din Atlantic, de muncitori chinezi nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile, a declarat ambasadorul israelian din Republica Dominicană, Amos Radian, citat de site-ul ynet.news.

Patru români ar face parte dintr-un grup de străini, în majoritate israelieni, luaţi ostatici de câteva zile pe o insulă din Atlantic, de muncitori chinezi nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile, a declarat ambasadorul israelian din Republica Dominicană, Amos Radian, citat de site-ul ynet.news.

"În total, erau mai mult de 10 israelieni pe insulă, alături de patru români şi trei indieni. În total, 14 persoane au fost eliberate şi şase sunt în continuare captive. Majoritatea israelienilor au fost eliberaţi", a spus ambasadorul israelian.

Ministerul român de Externe a anunţat că verifică aceste informaţii.

300 de muncitori chinezi nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile, au luat ostatici grupul de cetăţeni străini la sediul unei companii israeliene de construcţii dintr-un arhipelag din Atlanticul de Nord, a anunţat joi Ministerul israelian de Externe, citat de AFP.

Incidentul s-a petrecut pe insula West Caicos din arhipelagul Turks şi Caicos, teritoriu britanic. Muncitorii nemulţumiţi au blocat, pe de altă parte, singurul port al insulei, îngreunând comunicaţiile, şi au cerut ajutorul autorităţilor britanice pentru a rezolva situaţia.

Chinezii erau angajaţi de o companie israeliană care participă la construirea unui proiect turistic de lux pe insula West Caicos.

Unul dintre angajaţii israelieni ai firmei a afirmat că aceasta are un deficit de lichidităţi, după falimentul unei bănci americane care finanţa proiectul.

Potrivit altei versiuni, furnizată de surse oficiale israeliene citate de ynet.news, muncitorii chinezi protestau şi faţă de faptul că au plătit câte 15.000 de dolari unor intermediari, pentru a fi angajaţi.

"Dar proiectul imobiliar care urma să le dea de lucru pentru o lungă perioadă de timp pentru a le permite să îşi acopere cheltuielile şi să câştige bani a fost oprit în urma falimentului unei bănci americane care îl finanţa", a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE israelian.

Potrivit ambasadorului israelian în Republica Dominicană, forţele de ordine locale şi o firmă de securitate negociază cu muncitorii chinezi pentru eliberarea străinilor.

"Din ce ştiu, li s-au transferat deja o parte din bani. Autorităţile de acolo m-au asigurat că niciunul dintre ostatici nu este în pericol. Cred că în următoarele ore, şi ceilalţi şase vor fi eliberaţi", a declarat el.

Potrivit unei ştiri AFP însă, care nu precizează că printre ostatici s-ar afla români, doar nouă dintre ei au fost eliberaţi. Agenţia franceză, care citează surse din Ministerul israelian de Externe, afirmă de asemenea că numărul celor răpiţi este de 15, şi nu 14.

MAE israelian a subliniat că grupul israelian Ashstrom însărcinat cu construcţia proiectului turistic "nu este responsabil de situaţia muncitorilor chinezi", revendicările lor adresându-se companiei de recrutări chineze. În cele din urmă însă, compania israeliană a decis să le dea banii ceruţi pentru a rezolva criza.

"Compania a decis să le plătească muncitorilor chinezi totul, chiar şi banii pe care nu noi li-i datorăm, ci firma de recrutare chineză. Facem acest lucru doar pentru a pune capăt situaţiei", a spus un reprezentant al Ashtrom, adpăugând că procesul este complex şi durează ceva timp.

Potrivit presei israeliene, diplomaţi britanici participă la eforturile pentru rezolvarea crizei.


sursă: Realitatea

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.