Banner
Istoria Jocurilor Olimpice - 1964, Tokyo
Scris de [inFOamea]   
Miercuri, 23 Aprilie 2008 12:00
A XVIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Tokyo, Japonia în perioada 10 octombrie - 24 octombrie 1964. Tokyo a fost desemnat să organizeze Jocurile Olimpice în detrimentul oraşelor Detroit, Buenos Aires şi Viena. Asia a găzduit pentru prima dată olimpiada, foarte mulţi spectatori fiind prezenţi la competiţia pentru care s-a estimat că s-au cheltui 3 miliarde de dolari. Africa de Sud nu a mai primit invitaţie, iar Indonezia şi Corea de Nord au fost interzise din cauza unui scandal diplomatic. 14 naţiuni şi-au făcut debutul olimpic. Au participat 93 de ţări şi 5151 (678 femei şi 4473 bărbaţi) de sportivi care s-au întrecut în 163 de probe din 19 sporturi. Volei-ul şi judo-ul au apărut pentru prima dată la JO.

Ceremonia a fost deschisă de împăratul Hirohito. La Tokyo s-a renunţat la obiceiul aprinderii flăcării olimpice de către un sportiv de renume (vezi: Nurmi - 1952, Clarke - 1956). În mod simbolic, flacăra de pe Stadionul Naţional a fost aprinsă de Yoshinori Sakaï, un tânăr născut la Hiroshima pe 6 august 1945, ziua în care "Enola Gay" pilotat de colonelul Paul Tibbets a lansat bomba atomică asupra oraşului...

Ceremonia a fost deschisă de împăratul Hirohito
Împăratul Hirohito la ceremonia de deschidere 

Yoshinori Sakaï, un tânăr născut la Hiroshima pe 6 august 1945, ziua în care
Flacăra olimpică a fost aprinsă de Yoshinori Sakaï 

Tokyo a cheltuit sume fabuloase în vederea organizării unei ediţii de excepţie. La proiectarea obiectivelor sportive s-au respectat în totalitate legile urbanizării, astfel încât sportivii sosiţi în metropolă să nu simtă nici urmă de disonanţă. Stadioane, hale, hoteluri şi autostrăzi - toate pentru confortul participanţilor.

Ţara soarelui răsare a vrut să demonstreze calităţile organizatorice, şi a reuşit - această reuşită fiind recunoscută de CIO prin acordarea premiilor "Olympic Cup", "Bonacossa Trophy" şi "Diploma of Merit".

Eroii ediţiei
Etiopianul Abebe Bikila şi-a păstrat cu succes titlul la maraton. De această dată însă a alergat încălţat. El a concurat la doar şase săptămâni după ce a fost operat cu apendicită!

Înotătorul american Don Schollander a câştigat 4 medalii de aur.

Gimnasta sovietică Larissa Latynina (la 30 de ani) şi-a sărbătorit ultima apariţie la Jocurile Olimpice cu înca 2 medalii de aur (6 medalii în total). La trei olimpiade (1956 - 1964), ea a câştigat 18 medalii.

 

Eroul ediţiei s-a numit Dawn Fraser
Dawn Fraser

 

Însă eroul ediţiei s-a numit Dawn Fraser. Fraser este considerată cea mai bună sportivă din toate timpurile pentru Australia. De-a lungul carierei sale a câştigat 8 medalii olimpice, la 3 ediţii consecutive (1956 - 1964), din care 4 de aur şi 4 de argint. A realizat 27 de recorduri mondiale personale. Dawn Fraser a rămas în istoria înotului ca fiind prima femeie care a câştigat trei titluri olimpice consecutive la olimpiade diferite, şi prima femeie care a coborât sub 1 minut în proba clasică de 100 m liber. De la retragerea ei au trecut 8 ani, până când acest record a fost doborât. 

Interesant...
Retragerea celebrei Dawn Fraser din viaţa sportivă a fost forţată de un incident stupid. În urma ultimei sale victorii, Fraser vroia să se întoarcă de la Tokyo cu o relicvă preţioasă: un steag japonez. Steagul ales pentru îmbogăţirea colecţiei personale însă se afla în curtea palatului Hirohito. Sportiva a fost prinsă, şi "onorată" cu o suspendare de 10 ani...
 
În componenţa echipei de polo a Ungariei, câştigătoare la această ediţie, Dezso Gyarmati a câştigat a cincea medalie (3 aur, 1 argint, 1 bronz), la 5 ediţii consecutive, record neegalat de atunci. Îl vom reîntâlni la Montreal, ca antrenorul lotului de polo.
 
Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Helsinki.
Cu cele 12 medalii, reprezentanţii ţării noastre s-au menţinut şi la această ediţie în rândurile elitei sportive a lumii ocupând locul 12.
Iolanda Balaş, "La grande bionda", a cucerit încă un aur la proba de săritură în înălţime. Atleta română rămâne în istoria atletismului pentru dominaţia clară a săriturii în înălţime feminine timp de un deceniu.
 
Iolanda Balaş,
 
A doua medalie de aur, la aruncarea suliţei, a fost cîştigată de o elevă în vîrstă de doar 17 ani, Mihaela Peneş. Această reuşită a fost cât se poate de surprinzătoare, deoarece Pene, cu rezultatul de 60,54 m a depăşit cu mult recordul său personal!
 
În afară de cele două medalii de aur, reprezentativa României a mai acumulat 10 medalii, 4 de argint (Andrei Igorov - kaiac canoe, 1000 m; Hilde Lauer - kaiac canoe, 500 m; Ion Tripşa - tir, pistol viteză, individual; Valeriu Bularca - lupte greco-romane, 70 kg) şi 6 de bronz (Lia Manoliu - aruncarea discului; Aurel Vernescu - kaiac canoe, 1000 m; echipajul de kaiac canoe 4 masculin, 1000 m; echipajul de kaiac canoe 2 feminin, 500 m; Dumitru Pârvulescu - lupte greco-romane, 52 kg; Ion Cernea - lupte greco-romane, 57 kg). 
 
Iată şi componenţa celor două echipaje de kaiac-canoe, medaliate: Simion Cuciuc, Afanasie Sciotnic, Mihai Ţurcaş şi Aurel Vernescu, respectiv, Hilde Lauer şi Cornelia Sideri.

După 14 zile de întreceri, pe Stadionul Naţional s-au stins toate luminile, ca steagul olimpic să fie coborât în lumina reflectoarelor. Pe afişajul electronic a apărut: "Sayonara!" - La Revedere!
 
Clasamentul pe medalii:

Ţara Aur Argint Bronz
1. SUA
36
26
28
2.URSS
30
31
35
3.
Japonia
16
5
8
4.
Germania (ecch. unită)
10
22
18
5.
Italia
10
10
7
6.Ungaria
10
7
5
7.
Polonia
7
6
10
8.
Australia
6
2
10
9.
Cehoslovacia
5
6
3
10.
Marea Britanie
4
12
2
11. Bulgaria
3
5
2
12-13.
Finlanda
3
0
2
 Noua Zelanda
3
0
2
14.
România
2
4
6

 Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.