Banner
Gyorgy Kolonics a decedat în timpul unui antrenament
Scris de Reuters, MTI   
Marţi, 15 Iulie 2008 18:54

Dublul campion olimpic, canotorul Gyorgy Kolonics a decedat, marţi în timpul unui antrenament, relatează Reuters. Potrivit primelor cercetări cauza decesului a fost un stop cardiac.


Kolonics se pregătea pentru a cincea sa OlimpiadăGyorgy Kolonics se pregătea pentru a cincea sa Olimpiadă, la Jocurile Olimpice de la Beijing. Purtătorul de cuvânt al Federaţiei Maghiare de Kaiac-Canoe, Gabor Ganczer, a declarat că totul s-a petrecut foarte rapid şi a fost un şoc pentru cei prezenţi. "Nimeni nu poate să spună nimic acum, toţi care erau acolo sunt în stare de şoc şi nu au reuşit să ne spună exact ce s-a întâmplat", a afirmat Ganczer.

Kolonics, în vârstă de 36 de ani, a câştigat două medalii olimpice de aur, în 1996 şi 2000, şi două de bronz, în 1996 şi 2004. Preşedintele Federaţiei, Etele Barath, a precizat pentru agenţia de ştiri MTI, că sportivul şi-a pierdut cunoştinţa, fiind transportat de urgenţă la mal, dar nu a mai putut fi resuscitat.

Gyorgy Kolonics trebuia să participe pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice la probele de 500 şi 1.000 de metri dublu, alături de partenerul său, Gyorgy Kozmann. Erau consideraţi favoriţi, în urma rezultatelor din ultimii doi ani: CM la C2 1000 m (CM 2006) şi C2 500m (CM 2007). În cariera sportivă, Kolonics a câştigat 15 titluri mondiale.
 
Robert Ludasi era antrenorul lui "Kolo" din 1986 încoacei. A fost la faţa locului, conducând antrenamentul.
"Era un antrenament în pereche. Au executat o încălzire corectă, parcurgând 5-6 km, relatează Ludasi. Apoi au făcut un test pe distanţa de 1000 m, cu rezultat foarte bun şi s-au aşezat la startul unei piste de 500 de m. Kolo atunci mi-a spus că se simte rău. Când s-a întins pe şalupă, am observat că are probleme respiratorii. Culoarea feţei era îngrijorătoare. Am chemat urgent un echipaj de salvare, care a ajuns la faţa locului în 37 de minute (!) În apropiere există o staţie de salvare, dar nu aveau nici o maşină disponibilă echipată cu aparatura necesară. Când au sosit la faţa locului, medicii au luptat timp de o oră pentru viaţa sportivului, dar nimic nu mai putea ajuta."
 
După părerea antrenorului emerit, Kolonics avea grijă de sănătatea sa, prezentându-se periodic la controale medicale. "Chiar săptămâna trecută a efectuat un control serios. Decesul lui Kolo stă în centrul atenţiei presei internaţionale. Mai mulţi jurnalişti au stipulat că, în spatele acestei tragedii poate fi căutat administrarea unor steroizi anabolici. Nu pot să le spun decât, că, Kolo a fost verificat anul acesta de opt ori!"
 
Sunt interesante în acest sens şi declaraţiile sportivului.
Fiind întrebat într-o emisiune televizată, dacă sportivii maghiari folosesc "ceva"?, a răspuns: "Nu. Dar nu pot vorbi decât în nume propriu!"

În emisiunea Camera de Oaspeţi a portalului Origo, în aprilie 2006 a mai comentat acest subiect:
"Mi-e teamă de consecinţele posibile, şi nu mă gândesc neapărat la depistare, ci la consecinţe de altă natură. Înainte de Sydney ne-au întrebat, câţi ani am sacrifica din viaţă pentru un succes garantat prin dopaj. Adică fără să fim depistaţi. Atunci m-am gândit serios, şi mi-a fost clar, că nici ultimele două minute nu le-aş sacrifica..."
 
Presa internaţională aduce ştirea pe prima pagină. "Canotorul legendar" - titulează Sport Illustrated, iar presa sportivă din Italia şi Germania prezintă cariera unui "erou naţional".
 
Dumnezeu să te odihnească, Kolo!

 

Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.