Banner
Europa de Est o ia la vale
Scris de Evenimentul Zilei   
Sâmbătă, 16 August 2008 11:06
Economia României este ameninţată de o "aterizare forţată", susţin analiştii de la "The Economist". Ei cred că, după ani buni în care economiile României şi Bulgariei au cunoscut creşteri de 7%-8%, lucrurile se vor schimba în perioada următoare.

După ani buni în care cele două state au cunoscut o creştere economică rapidă, de 7-8% pe an, tot ce le aşteaptă în viitor este o "aterizare forţată", anunţă "The Economist" într-o analiză asupra evoluţiei Europei de Est. Fenomenul de "bubble" al sectorului imobiliar din Bulgaria şi România pare a fi pe punctul de a se încheia, mai scrie revista britanică.

Boomul pe care l-au cunoscut fostele state comuniste din estul şi centrul Europei pentru mai bine de zece ani nu avea cum să dureze. Costurile salariale în creştere, lipsa forţei de muncă, infrastructura învechită şi inflaţia aflată într-o continuă curbă ascendentă anunţă o perioadă de încetinire a ritmului alert de creştere de până în prezent. Potrivit analiştilor de la "The Economist", est-europenii vor trebui de acum să se obişnuiască cu o creştere economică mult mai anemică. Şi totuşi, în acest an creşterea economică din această parte a Europei a fost surprinzător de puternică, un factor important fiind încetinirea creşterii economice a zonei euro aflată abia la început.

Ungaria, bomba cu ceas

Ţara care stârneşte cele mai multe griji asupra evoluţiei viitoare a economiei sale este Ungaria. Dependenţa accentuată de încrederea în pieţele de capital şi de exporturile către Europa de Vest, care totalizează circa 40% din PIB, transformă economia Ungariei într-un adevărat butoi cu pulbere. Puţine state din estul Europei se vor arăta în anii următori pregătite să pătrundă în zona euro.

Potrivit analiştilor de la "The Economist", în afară de Slovacia, care deja a anunţat că va trece la euro de la 1 ianuarie 2009, doar Polonia ar putea intra în familia euro, dar nu mai devreme de 2013. România şi-a propus să adopte moneda unică în 2014.
sursă: Evenimentul Zilei


<< Previous Page                    Next Page >>

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.