Banner
Peste 60.000 de turişti au rămas blocaţi în diferite colţuri ale lumii
Scris de Adevărul   
Luni, 15 Septembrie 2008 15:36
Seism în industria britanică de turism - al treilea mare tour-operator britanic intră în faliment

Peste 60.000 de turişti au rămas blocaţi în diferite colţuri ale lumii după ce compania de turism britanică XL Leisure Group a rămas fără finanţare.

Al treilea mare tour-operator din Marea Britanie, XL Leisure Group, a fost dat în administrare specială Autorităţii pentru Aviaţie Civilă după ce s-a străduit în zadar să obţină finanţare suplimentară, relatează AFP.

În urmă cu două săptămâni, publicaţia Sunday Times a dezvăluit că XL căuta un nou creditor după ce grupul bancar Barclays şi-a retras finanţarea la jumătatea lunii august.

Un purtător de cuvânt al Barclays a declarat că XL datorează 17,4 milioane de dolari, iar banca Straumur a afirmat că operatorul britanic de turism trebuie să înapoieze aproape 80 milioane de dolari, scrie The Times.

Aproximativ 67.000 de britanici au rămas blocaţi în diferite colţuri ale lumii în aşteptarea unui plan de salvare a companiei, alte 200.000 de persoane vor fi nevoite să-şi anuleze rezervările, iar XL va trebui să returneze banii.

Reprezentanţii XL au declarat că tour-operatorul a intrat în administrare specială din cauza pierderilor suferite de pe urma preţurilor volatile ale combustibililor şi încetinirii economiei. Autoritatea pentru Aviaţie Civilă din Marea Britanie a menţionat că prăbuşirea companiei XL este probabil cel mai mare colaps din ultimii 20 de ani al unui tour-operator.

Aproape toţi angajaţii au fost concediaţi

Preşedintele XL, Phil Wyatt, a afirmat că este "total devastat" de eşecul companiei. XL a avut anul trecut 2,3 milioane de clienţi. Preţurile ridicate ale combustibililor au majorat costurile companiei cu peste 80 milioane de dolari pe an.

Secretarul general al sindicatului British Air Line Pilots, Jim McAuslan, a afirmat că deja 1.400 de angajaţi din totalul de 1.700 au rămas fără un loc de muncă. Turiştii rămaşi la mii de kilometri distanţă de Marea Britanie se vor întoarce cu zborurile pe care Autoritatea pentru Aviaţie Civilă le va găsi disponibile, însă riscă să petreacă zeci de ore în aeroporturi în aşteptarea unor locuri libere.

Secretarul britanic al transporturilor, Rush Kelly, a afirmat că se face tot posibilul ca turiştii să fie aduşi acasă. Noul administrator al companiei va încerca să găsească zilele acestea o soluţie pentru salvarea XL de la faliment.
sursă: Adevărul


<< Previous Page                    Next Page >>

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.