Banner
Mercenarii şahului PDF Imprimare Email
Vineri, 14 Noiembrie 2008 23:55

Cu ocazia Campionatului European de Fotbal 2008 am trecut în revistă jucătorii care reprezentau la acel evenimet o ţară diferită de cea natală. Am văzut că trebuia să cauţi cu lupa o ţară, care să aibă componenţa complet băştinaşă, incluzând jucători şi tehnicieni. Este un fenomen neplăcut, dar inevitabil. Din păcate acest fenomen nu este un particular al fotbalului. Să vedem, cum stăm cu maeştrii internaţionali, care joacă acum la Olimpiada de şah de la Dresda?


SUA

(M) Echipa masculină este o adevărată legiune străină. Gata Kamsky, Ğataulla Rөstəm uğlı Sabirov, s-a născut într-o familie de tătari, în Novokuznetsk (Crimeea, URSS). Hikaru Nakamura s-a născut la Osaka, Japonia. A părăsit ţara la vârsta de doi ani. Alexander Onischuk s-a născut în Ucraina. A părăsit ţara sa natală la vârsta de 26 ani, în anul 2001. Yuri Shulman este de origine belarusă, s-a născut în capitala, Belarusă, Minsk. S-a mutat în State la vârsta de 24 de ani. Pe Varuzhan Akobian îl trădează numele: este armean născut în Ierevan. La o vârstă fragedă, poposeşte 3 ani în Mongolia, apoi revine în Armenia, unde studiază la Academia de şah înfiinţată în mod special de Ministerul Educaţiei pentru tineri şahişti talentaţi. Se mută în State la vârsta de 18 ani. Nici urmă de american "get-beget"!

(F) Dacă Statele Unite şi-a importat echipa masculină, îţi dai seama că a aplicat cu succes modelul şi pe plan feminin... Până la urmă trebuie să admitem că este o afacere rentabilă. Plăteşti un ban, dar ştii ce primeşti. Ce să mai cheltui bani pe educaţie, formare... Irina Krush s-a născut la Odesa. Anna Zatonskih este compatrioată cu Irina. S-a născut la Mariupol, Ucraina. Rusudan Goletiani s-a născut în Sukhumi (Georgia, URSS). Katerina Rohonyan se poate mândri cu un nick-name (obţinut la UMBC) ce "trădează" provenienţa: The Kiev Killer. S-a născut, evident, în Ucraina. Tatev Abrahamyan e georgiancă, născută în Ierevan. Ucraina-Georgia 3:2 :-))


Israel

(M) Boris Gelfand este evreu născut la Minsk, Belarus. Michael Roiz s-a născut în Rusia (URSS). Boris Avrukh s-a născut la Karaganda, (Kazakhstan, URSS). iar Maxim Rodshtein a văzut lumina zilei la Leningrad, unde a mai prins ultima răsuflare a comunismului din URSS. Doar despre Evgeny Postny nu am aflat mare lucru, însă numele său nu credem să ascundă un evreu născut în Israel. Statutul Israelului justifică oarecum aceste repatrieri, prin care această ţară se alimiază lângă SUA.


Irlanda

(M) Alexander Baburin s-a născut la Gorkii, URSS. Brian Kelly este născut în comitatul York, Marea Britanie. Mark Heidenfeld s-a născut deja pe pământ irlandez, însă tatăl lui, Wolfgang Heidenfeld, era imigrant, născut la berlin. Wolfgang era la fel ca fiul său, un şahist renumit, fiind nevoit să părăsească germania din cauza originii sale. Iniţial s-a mutat în Africa de Sud, de unde a plecat apoi în Irlanda


Ungaria

(M) Deşi este o mare putere în lumea şahului, Ungaria a profitat de valul de refugiaţi care a pătruns în ţară începând cu sfârşitul anilor '80. Prima tablă este momentan deţinută de un "strainer", la ambele echipe maghiare. Peter Leko s-a născut la Subotica, Yugoslavia. El a devenit cel mai tânăr Maestru Internaţional (IM), la vârsta de 12 ani, şi cel mai tânăr Mare Maestru (GM), la vârsta de 14 ani. Dacă Leko provine dintr-o familie de etnie maghiară, prima şahistă a Ungariei (F) nu are în vene nici o picătură de sânge unguresc. Hoang Thanh Trang s-a născut la Hanoi, Vietnam, şi avea 10 ani când familia sa s-a mutat la Budapesta. Acum urmează studii economice la Universitatea din Budapesta şi reprezintă Ungaria pe arena şahului mondial.

Pe lângă cele două importuri preţioase, Ungaria a mai realizat un export de excepţie. Ex-Campioana mondială Susan Polgar (Zsuzsa Polgar), soră cu Judit Polgar a ajuns prin căsătorie în SUA, devenind aici prima şahista numărul 1. Acum însă nu face parte din echipa feminină care s-a deplasat la Dresda.


Canada

(F) Natalia Khoudgarian este armeancă născută la Moscova.


Franţa

(F) Skripchenko Almira este repatriată din Republica Moldova, fiind născută în Chişinău.

Suedia

(M) Evgeny Agrest s-a născut în 1966 la Vitebsk (Belarus, URSS). Pontus Carlsson s-a născut la Santiago de Cali (Columbia). A fost adoptat de o familie suedeză la vârsta de 1 an, în urma pierderii părinţilor în circumstanţe tragice.


Spania

(M) Alexei Shirov provine din Letonia, fiind născut în Riga. Echipa mai are un "strainer", în persoana lui Ibragim S Khamrakulov, care s-a născut în Uzbekistan.

(M ->F) Pares Vives Natalia nu este repatriată. În căutarea identităţii, Natalia nu a trecut graniţele unei ţări, ci a unei comunităţi... sexuale. Natalia Pares Vives are 53 de ani, iar baza de date Mega ChessBase nu cunoaşte nici o partidă a sa! Există însă nenumărate partide Josep Pares Vives, iar explicaţia este că, în urmă cu un an încă, Natalia juca între băieţi...


Germania

(M) Arkadij Naiditsch şi Daniel Fridman provin amândoi din Riga (Letonia), Igor Vladimir Khenkin din Russia, iar David Baramidze sa născut la Tbilisi, Georgia. Doar Jan Gustafsson este băştinaş (născut la Hamburg, 1999), însă numele său pare să fie scandinav...

(F) Ketino Kachiani-Gersinska s-a născut la Mestia, Georgia, unde a început să studieze şahul la vârsta de 5 ani.


Elveţia

(M) Micuţa ţară are 2 straineri în componenţă. Viktor Korchnoi a văzut lumina zilei la Leningrad, Rusia, iar Joseph Gallagher s-a născut în Marea Britanie.


Danemarca

(M) Nu se cunoaşte nici măcar data exactă a frumoasei jucătoare Fredericia Louise cu un stil foarte agresiv. Numele ei însă nu credem să ascundă un băştinaş...


Islanda

(F) Lenka Ptacnikova provine din Europa Centrală, mai exact din Cehia.

Marea Britanie

(F) Jovanka Houska s-a născut în sudul Londrei, într-o familie de origine cehă. Dagne Ciuksyte este originară din Lituania.


Australia

(F) Thu Giang Nguyen provine din Vietnam.


Olanda

(F) Peng Zhaoqin provine din Guangzhou (Guangdong, China).


Putem observa că fostele membri URSS generează cel mai mare trafic în domeniu, şahiştii pleacă din aceste ţări, unde pot... (Cu toate acestea, puterea şahistă a acestor ţări nu pare să scadă...) Rusia, Georgia, Lituania şi Ucraina rămân la fel de puternice, chiar dacă furnizează cei mai mulţi mercenari pentru piaţa liberă a şahului.
<< Previous Page                    Next Page >>

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.