Banner
Astronaut maghiar în campania electorală UDMR PDF Imprimare Email
Luni, 24 Noiembrie 2008 11:39
Primul astrunaut maghiar, Farkas Bertalan a sosit în Secuime la invitaţia candidatului pentru Senat din partea UDMR, Édler András.

Farkas Bertalan a sosit la invitaţia lui Édler András
Farkas Bertalan a sosit la invitaţia lui Édler András, foto: edlerandras.ro

Farkas Bertalan a participat la 3 întâlniri
 
Fostul astronaut a participat la trei întâlniri, publicul vizat fiind în primul rând elevi. La Sfântu Gheorghe au fost organizate două întâlniri, în Restaurantul Bastion, respectiv Liceul Teoretic Székely Mikó. O altă întâlnire a avut loc în Vigadó din Târgu Secuiesc. Farkas Bertalan a ţinut o prezentare prin diapozitive, arătând în final importanţa studiilor, a sportului şi a cunoştinţelor în materie de limbi străine.
 
Farkas Bertalan - Pilot în aviaţia militară
Farkas Bertalan - Pilot în aviaţia militară
 
Ultima întâlnire cu familiile, înainte de lansare
Ultima întâlnire cu familiile, înainte de lansare
 
 
În anul 1978, Farkas Bertalan a participat la programul internaţional Intercosmos, devenind primul maghiar care a ajuns în spaţiu. În compania astronautului sovietic Valeri Kubasov, a fost lansat pe bordul aeronavei Soiuz-36 de pe cosmodromul Baikonur, la data de 26 mai 1980. În cadrul unei misiuni de 7 zile şi 20 de ore, Soiuz-36 a fost cuplat cu staţia cosmică Saliut-6 aflată sub comanda cosmonautului Leonid Popov, unde au executat experimente de natură biologico-medicale, tehnologice şi fizice. Echipajul a pus în funcţiune pe complexul orbital Saliut-6, aparatura dezvoltată de centrele maghiare de cercetare, care funcţionează de atunci fără întrerupere.
 
Aparatul DTL elaborat de Institutul Central de Cercetare Fizică (KFKI) era primul capabil să măsoare nivelul de radiaţii care afectează organismul astronauţilor, înainte ca acestea să se întoarcă pe Pământ. Azi se foloseşte o variantă modernizată a acestui aparat. Balaton dezvoltat de Medicor examina capacitatea psihică a astronauţilor, iar Interferon realizat în laboratorul de cercetări spaţiale al Centrului Epidemiologic a demonstrat pentru prima dată, că celulele dezvoltă în lipsa gravitaţiei o cantitate de interferon de 4-8 ori mai mare, faţă de cantitatea produsă în condiţiile de pe Pământ.
 
Echipajul a pus în funcţiune pe complexul orbital Saliut-6, aparatura dezvoltată de centrele maghiare de cercetare
Echipajul a pus în funcţiune aparatura dezvoltată de centrele maghiare de cercetare
 
Între astronautul maghiar şi primul astronaut român, Dumitru Prunariu, se leagă o prietenie lungă. "Suntem prieteni buni, la Zviozdnîi Gorodok ("Orăşelul Stelar") ne antrenam împreună. Ne întâlnim des, şi avem opinii similare. Spaţiul ne leagă, nu ne desparte", a răsspus Farkas Bertalan la o întrebare.
 
Farkas Bertalan este fondatorul fundaţiei internaţionale "Space for Earth". În ultimii ani a fost implicat şi în politică, în culorile Forumului Democrat Maghiar (MDF).


<< Previous Page                    Next Page >>

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.