Banner
Istoria Jocurilor Olimpice: Focul olimpic şi România!
Scris de proSport   
Joi, 20 Martie 2008 11:13
În cei peste 100 de ani de Jocuri Olimpice moderne, în două rânduri itinerariul torţei olimpice dinspre Olimp înspre locul de desfăşurare al marii competiţii a traversat şi teritoriul României: în drum spre München (1972) şi Moscova (1980).

Prima dată, în drum spre Germania, flacăra a trecut şi prin judeţul Hunedoara pe traseul Orăştie, Călan, Hunedoara, Deva, Zam.

Antrenorul emerit Ştefan Beregszaszy (65 de ani) a fost atunci unul dintre sportivii care au avut onoarea să poarte simbolul olimpismului pe străzile municipiului Hunedoara. Însoţit de un convoi format din atleţi de performanţă, el a preluat torţa la intrarea în oraş dinspre Călan şi a dus-o până în piaţeta din faţa Casei de Cultură din Hunedoara. Evenimentul a avut loc pe 15 august 1972. Deşi a trecut atâta vreme, îşi aduce aminte tot.

"Pregătirea a fost una specială şi a fost bine pusă la punct cu mult timp înainte de impresionantul eveniment. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Eu am fost numit să îi aleg pe cei 13 sportivi care au compus ştafeta care a purtat torţa pe teritoriul municipiului Hunedoara şi chiar am avut onoarea să o duc un kilometru. Pentru mine a fost ceva special, o şansă unică în viaţă. A fost ceva extraordinar să avem aici, la noi, torţa olimpică, simbol al sportului şi al idealurilor olimpice, al prieteniei şi păcii", spune Beregszaszy, care, după ce a predat torţa, a însoţit convoiul până la ieşirea din judeţ spre Arad.

Două torţe suvenir
Actual vicepreşedinte al FRA, Ştefan Beregszaszy spune că a fost fascinat de simbolul flăcării olimpice, motiv pentru care a oprit spre amintire nu una, ci două torţe autentice pe care le păstrează la loc de cinste în biroul său de la Hunedoara. "O singură făclie îmi aparţine, cea pe care eu am purtat-o. Cea de-a doua a fost a unui elev de-al meu care, la momentul respectiv, nu a realizat valoarea sentimentală a torţei şi mi-a cedat-o. Ştiind cât sunt de preţioase, eu le-am păstrat cu gândul de a le face cadou celor doi fii ai mei", spune profesorul. (citeşte mai departe...)

Mai multe informaţii legate de Jocurile Olimpice de la Beijing - 2008

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.