Banner
Handbal - şanse olimpice la Beijing? PDF Imprimare Email
Scris de [inFOamea]   
Duminică, 30 Martie 2008 23:42
S-a încheiat turneul de calificare de la Bucureşti, cu succesul selecţionatei noastre. Misiunea a fost aşadar îndeplinită. Joc frumos, victorii meritate. Oare va fi de ajuns pentru o medalie la Beijing?
Rezultatele turneului se cunosc. Fetele antrenate de Gheorghe Tadici s-au calificat cu trei victorii din trei partide. Înaintea turneului exista un scenariu interesant, care calcula chiar şi cu un rol decisiv al echipei noastre. În cazul unei victorii în faţa unguroaicelor, se putea ivi o situaţie interesantă, în care echipa noastră putea decide soarta calificării celei de-a doua echipe, în ultimul joc. Au apărut speculaţii în presă în acest sens. "Răzbunare"... Noi ştim, se spune că răzbunarea e dulce. Dar se mai spune că răzbunarea e arma prostului. Aşadar să nu vorbim de răzbunare, ajunge dacă amintim de revanşă. Iar motive pentru o revanşă există. Palmaresul negativ (26 victorii, 8 egaluri, 47 înfrângeri în faţa Ungariei, dintr-un total de 81 meciuri, înaintea meciului disputat în cadrul turneului de la Bucureşti); eşec în semifinala CE (Bucureşti, 2004); înfrângere la CM din 2007 (chiar dacă la acea competiţie până la urmă noi am ajuns mai departe...)

foto: ProSportÎn urma primelor partide însă, acest scenariu s-a cam spulberat, Ungaria învingând în faţa Poloniei la scor. Apoi rezultatul neaşteptat din partida Polonia-Japonia a creat o situaţie complet nouă, şi foarte specială totodată. Cele două favorite s-au văzut ca şi calificate. Din păcate, această situaţie şi-a pus amprenta şi asupra derbiului România-Ungaria. Se simţea că cele două echipe îşi urmăreau realizarea scopului minim. E drept, acest scop diferea. România - jucând acasă, dorea o victorie. Vroia să mulţumească publicul (ceea ce a şi reuşit). Unguroaicele în schimb vroiau o calificare fără prea mari eforturi, pentru care le convenea chiar şi o înfrângere la 2-3 goluri, cu o marjă de siguranţă de poate încă 2-3. În aceste condiţii, au pornit reactorul de fiecare dată, când selecţionata noastră s-a distanţat la 5-6 goluri, însă în acele puţine ocazii, când aveau şanse să egalizeze (la 21-20, 24-23), parcă nu şi-ar fi dorit cu adevărat. De teama - probabil - să nu trezească ursul adormit... S-au mulţumit cu o înfrângere la limită, această mulţumire fiind chiar exprimată într-un interviu acordat în urma partidei ("Mă bucur că am pierdut doar cu două goluri") Pentru ele, această partidă a fost una experimentală, noul selecţioner maghiar introducând la un moment dat două jucătoare care au debutat în selecţionata maghiară...

Am învins fără probleme, conducând practic chiar din primele secunde ale meciului. Am asistat la un meci bun, văzând chiar şi câteva soluţii de mare clasă. Cronicarul poate fi deci mulţumit. Elevele lui Gheorghe Tadici au în urma succesului încasat premiul de 20.000 de dolari oferit de Federația Internațională de Handbal.

Analistul însă are anumite rezerve... Căci, să nu uităm, am obţinut biletul de avion la turneul celor care "au mai alergat"... Echipele cu tradiţii mai serioase (Rusia, Norvegia) s-au calificat la turnee anterioare. E drept, Danemarca nu a reuşit să se califice... La turnee care s-au organizat în paralel cu cel de la Bucureşti, s-a mai calificat Germania, Suedia, Franţa şi Coreea de Sud. La Beijing vor mai fi prezenţi China (ţara gazdă), Angola, Cazahstan şi Brazilia. Coreea de Sud s-a calificat în situaţie similară, beneficiind de ultima şansă. Dar ştim că conducerea coreană, în anul jocurilor olimpice îşi propune de fiecare dată un singur scop: rezultate bune la JO. În rest nimic nu contează, nici măcar Campionatele Mondiale. Aşadar adevărata faţă a Coreei o vom cunoaşte abia la Beijing.
Vor participa deci la Beijing 3-4 echipe, în faţa cărora, jocul arătat la acest turneu nu va fi de ajuns. Cel puţin, dacă aspirăm la o medalie.

Rezultate:
România-Japonia: 44-21
Ungaria-Polonia: 39-30
România-Ungaria: 31-29
Polonia-Japonia: 27-29
România-Polonia: 27-26
Ungaria-Japonia: 39-29

Clasamentul final: România 6 p, Ungaria 4p, Japonia 2 p, Polonia 0 p.
 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.