Banner
BOX - La Atena începe ultimul turneu preolimpic pentru zona europeană
Scris de [inFOamea]   
Vineri, 04 Aprilie 2008 14:38
Pugiliştii români vor încerca să îşi asigure prezenţa la Jocurile Olimpice de la Beijing în ultimul turneu preolimpic european de calificare programat la Atena, Grecia.
Competiţiile turneului de la Atena se vor desfăşura între 7 - 14 aprilie 2008. Turneul reprezintă ultima şansă de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing pentru pugiliştii europeni. La turneu vor fi câte trei locuri disponibile la categoriile 51 kg, 54 kg şi 75 kg, iar la categoriile 57 kg, 60 kg, 64 kg, 81 kg, 91 kg si +91 kg vor fi câte două locuri pentru JO. Deşi în mod normal la box nu se organizează finala mică între învinşii din semifinale, la Atena se vor disputa meciurile pentru locul trei, la categoriile la care bătaia se dă pentru trei cvote olimpice.

La primul turneu de calificare organizat anul aceta în localitatea italiană Roseto degli Abruzzi, din apropiere de Pescara (25 februarie - 1 martie), s-a calificat un singur pugilist român, Ionuţ Gheorghe. Georgian Popescu a ratat calificarea la "muchie de cuţit", după ce a pierdut în partida din semifinale, pe care a disputat-o în compania ungurului Miklos Varga. Georgian Popescu a pierdut la puncte 16-23, după ce conducea după prima repriză cu 6-1!

Pentru Popescu, dar şi pentru Sandu Vasile mai există şansă de a ajunge la Beijing, iar această şansă va trebui valorificată la Atena.

Boxul românesc trece prin momente extrem de dificile. La sfârşitul anului trecut, Biroul Federal al forului român de box i-a exclus din viaţa sportivă pe cei trei pugilişti acuzaţi că au furat în Statele Unite şi l-a demis pe antrenorul coordonator Relu Auraş. Cei trei pugilişti acuzaţi de tentativă de furt într-un magazin din Chicago, în timpul Mondialelor, sunt Bogdan Dinu, Ronald Gavril şi Iulian Stan. Pe lângă faptul că "au pătat nu doar imaginea boxului, ci şi pe cea a României", sportivii au mai avut o vină: rezultatele slabe obţinute la Mondiale (cei opt boxeri participanţi la competiţie s-au întors acasă fără nici o medalie). Conducerea FRB a renunţat la serviciile colectivului tehnic şi a desfiinţat lotul olimpic. "Demiterea colectivului tehnic al lotului olimpic a venit nu în urma rezultatelor de la CM, ci a imaginii extrem de proaste pe care boxul o are din cauza lipsei de educaţie a celor trei sportivi. E pentru prima dată când se desfiinţează lotul olimpic la box, dar era timpul unei reforme", a declarat Rudel Obreja, preşedintele FRB, la conferinţa de presă unde a anunţat desfiinţarea lotului.

Alt eveniment care a umbrit acest sport, a fost judecarea pugilistului Ionuţ Gheorghe (singurul cu cvotă pentru JO la ora actuală), pentru ucidere din culpă, el fiind implicat într-un accident rutier soldat cu două victime. Ionuţ Gheorghe, aflat la volanul unui BMW, s-a angajat într-o depăşire şi - potrivit anchetatorilor - din cauza vitezei a pierdut controlul maşinii, care s-a izbit de un parapet. Autoturismul s-a răsturnat şi a pătruns pe contrasens, lovind un alt autoturism care se deplasa regulamentar. Două persoane care se aflau în maşina lovită au decedat câteva ore mai târziu la spital.

Aşadar participanţii turneului de la Atena au misiunea grea de a aduce corecţii imaginii boxului românesc.

AIBA va mai organiza următoarele turnee de calificare:
24-30 aprilie, Guatemala - Turneul de calificare pentru Zona americană (23 cvote)
dată şi locaţie nestabilită - Turneul de calificare pentru Zona Oceania (11 cvote)

La Jocurile Olimpice de vară de la Beijing vor participa în total 286 pugilişti. Numărul celor calificaţi până în prezent este 227.

 


Mai multe informaţii legate de Jocurile Olimpice de la Beijing - 2008


 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.