Banner
Manifestanţi pro-Tibet arestaţi la Londra pentru că au vrut să stingă flacăra olimpică
Scris de [inFOamea]   
Duminică, 06 Aprilie 2008 18:52
Simbolul jocurilor olimpice a fost purtat astăzi de sportivi, politicieni şi oameni din showbiz pe străzile Londrei. Traseul a pornit din nordul Londrei, de pe Stadionul Wembley iar destinaţia finală a fost Observatorul Astronomic Regal din Greenwich. Evenimentul nu a fost însă lipsit de incidente. Itinerariul fiind public, iar manifestanţii pro-Tibet foarte bine organizaţi, organizatorii s-au văzut obligaţi la modificarea traseului original.

Fostul sportiv de performanţă Sir Steve Redgrave a fost primul care a purtat torţa. Primul incident a avut loc în momentul în care Redgrave a înmânat torţa unei tinere sportive. Sportiva a fost agresată de trei manifestanţi, care au încercat să-i smulgă torţa din mână. Atentatul nu a reuşit datorită intervenţiei poliţiştilor.

Următorul eveniment a avut loc pe şoseaua care duce spre sectorul Notting Hill, în acest incident o persoană reuşind chiar să apuce torţa, înainte să fi fost imobilizată de poliţişti.

De aici, purtătorul flăcării a fost însoţit de un grup de poliţişti echipaţi cu biciclete. Cu toate acestea a mai avut loc un incident, manifestanţii încercând de data aceasta să stingă flacăra cu ajutorul unui stingător cu praf.

Flacăra urma să fie preluată de Fu Jing, ambasadorul Chinei în Marea Britanie, urmând ca doamna Jing să parcurgă cu torţa câteva sute de metri în apropierea British Museum, pe Bloomsbury Square, însă activitatea manifestanţilor a în acest loc fost cea mai puternică. Organizatorii au decis modificarea traseului, flacăra fiind purtată de doamna Jing pe şoseaua principală a Cartierului Chinezesc, aici fiind însoţită de ovaţiile localnicilor. (Să menţionăm faptul că chinezii stabiliţi în Europa nu sunt chiar disidenţi.)

Torţa olimpică îşi continua drumul pe traseul Piccadilly Circust - Trafalgar Square - şoseaua principală a cartierului guvernamental Whitehall - reşedinţa prim-ministrului de pe Downing Street, unde a fost întâmpinat de prim-ministrul Gordon Brown şi de ministrul britanic al Olimpiadei, Tessa Jowell. Incidente mai mici au avut loc de-a lungul întregului traseu.

Mai mulţi manifestanţi pro-Tibet au fost bătuţi de poliţie, câţiva dintre ei fiind chiar arestaţi pentru boicotarea flăcării olimpice.

În urma evenimentelor, Tessa Jowell a ţinut să clarifice într-o declaraţie acordată postului BBC, că întâmpinarea (şi apărarea) torţei nu este egal cu consimţământul Marii Britanii faţă de politica Chinei.

 

 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.