Banner
Istoria Jocurilor Olimpice - 1920, Anvers
Scris de [inFOamea]   
Miercuri, 09 Aprilie 2008 15:00
La congresul din 1914, CIO nu a realizat consecinţele dramatice ale conflagraţiei mondiale în plină pregătire. Locul următoarei ediţii fiind deja stabilit anterior (ediţia a VI-a trebuia să fie găzduită de Berlin), la acest congres CIO a decis asupra gazdei Jocurilor Olimpice din vara anului 1920, acordând dreptul de organizare Budapestei. Au candidat trei oraşe: Anvers, Lyon şi Budapesta - care a obţinut cele mai multe voturi. Primul Război Mondial însă a creat o situaţie complet nouă...
Budapesta nu a pierdut doar dreptul de organizare. Ungaria - la fel ca şi restul ţărilor învinse: Germania, Austia, Turcia şi Bulgaria - nu au fost invitate la această ediţie. Nu a primit invitaţie nici noul imperiu, viitoarea mare putere sportivă, Uniunea Sovietică.
Pentru cea de-a VII-a ediţie, oraşul Anvers a fost ales în aprilie 1919 de CIO care a dorit să aducă un omagiu poporului belgian, greu încercat în timpul primei conflagraţii mondiale. Congresul CIO din 1914 a adus însă şi anumite decizii care au supravieţuit războiului. A fost acceptat steagul olimpic proiectat de Pierre de Coubertin, şi a introdus noţiunea jurământului olimpic.
Anvers nu a excelat în organizare. Ceremonia a fost deschisă de regele Albert I al Belgiei. În ciuda numărului ridicat al participanţilor (2626 de sportivi, 65 femei şi 2561 bărbaţi, reprezentând 29 ţări), publicul lipsea cu desăvârşire. Disperarea organizatorilor a condus la metode cunoscute din epoca comunistă: elevii liceelor din oraş au fost dirijaţi în stadionul care găzduia evenimentele sportive, dar bilete gratuite au fost îmărţite şi în rândul adulţilor amatori. Cu toate acestea, stadionul s-a umplut doar pentru finala turneului de fotbal, disputată între selecţionata Belgiei şi cea a Cehoslovaciei. Finală care a rămas memorabilă, datorită unui eveniment neplăcut. În urma unei decizii disputate, echipa Cehoslovaciei a părăsit terenul, la scorul de 2-0 în favoarea Belgiei.
publicul finalei de fotbal Belgia-Cehoslovacia
Publicul finalei de fotbal Belgia - Cehoslovacia

Eroii ediţiei
Înotătoarea americană Ethelda Bleibtrey a câştigat toate cele 3 probe feminine de înot, doborând la fiecare probă recordul mondial!

Nedo Nadi a cucerit 5 medalii de aur la scrimăLa scrimă, italianul Nedo Nadi a cucerit 5 medalii de aur din 6 posibile. După ce a câştigat finala probei de floretă individuală la Stockholm (la o vârstă de 18 ani), la Anvers a cucerit aurul la sabie (individual+echipă), floretă (individual+echipă) şi spadă (echipă). Este singurul sportiv care se poate mândri cu aur la fiecare armă, cucerit la o singură ediţie.

Nadi a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat de guvernul italian pentru vitejie.

După Olimpiada de la Anvers a trăit câţiva ani în America de Sud, iar după revenirea sa în Italia a devenit Preşedinte al Federaţiei Italiene de Scrimă. Palmaresul familiei Nadi este una de excepţie. Cei doi băieţi antrenaţi de tatăl lor, au constituit baza selecţionatei care a participat la Anvers. Fratele lui Nedo, Aldo Nadi a cucerit - pe lângă cele 3 titluri pe echipă - un argint la proba individuală de sabie.

 

 


echipa italiană de sabie, în centru fraţii Nado

Atletul finlandez Paavo Nurmi a cucerit 3 medalii de aur (două în probe individuale: 10.000 m şi 8.000 m, şi o medalie în echipă) şi un argint, la proba de 500 m. Această din urmă probă a fost câştigată de francezul Joseph Guillemot. Atletul francez a suferit o intoxicaţie gravă pe terenul de luptă, în timpul războiului mondial, revenirea lui în viaţa sportivă fiind considerată o adevărată minune.

Aceasta a fost începutul perioadei de glorie pentru Finlanda, care a câştigat la trei ediţii consecutive (1920-1928) 94 de medalii, dintre care 36 de aur. La Anvers, atleţii finlandezi au cucerit 9 medalii de aur, punând capăt hegemoniei americane.

Franţuzoaica Suzanne Lenglen a câştigat concursul individual, pierzând doar 4 game-uri în finală! Apoi a câştigat finala dublă mixt alături de Max Decugis, şi un bronz la dublu feminin cu Elisabeth d'Ayenn.

Interesant...
Pugilistul american Edward Eagan a câştigat o medalie de aur la Anvers, la categoria semigrea. El este singurul sportiv, care a devenit campion atât la Jocurile Olimpice de vară, cât şi la cele de iarnă, învingând cu echipa de bob de 4 persoane, la Lake Placid, în anul 1932.
Concursul de iahting s-a desfăşurat în două ţări diferite: Belgia şi Olanda. Prima cursă s-a organizat în Belgia, iar a doua - cu 2 finalişti olandezi - în Olanda.
Suedezul Oscar Swahn, în vârstă de 72 de ani, participant la tir, a câştigat medalia de argint, devenind (probabil definitiv) cel mai bătrân medaliat din istoria JO de vară. La ediţiile anterioare a câştigat 2 medalii de aur.


Baronul Pierre de Coubertin, Alred Verdyck, Regele Albert şi
Contele Henri de Baillet-Latour intră în Stadionul Beerschot.

Clasamentul pe medalii:

  Ţara Aur Argint Bronz
1. USA
41
27
27
2.Suedia
19
18
24
3.
Marea Britanie
15
15
13
4.
Finlanda
15
10
9
5.
Belgia
14
11
11
6.
Norvegia
13
9
9
7.
Italia
13
5
5
8.
Franţa
9
19
13
9.
Olanda
4
2
5
10.
Danemarca
3
9
1

 


 


Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.