Banner
Istoria Jocurilor Olimpice - 1956, Melbourne
Scris de [inFOamea]   
Miercuri, 23 Aprilie 2008 12:00
A XVI-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Melbourne, Australia în perioada 22 noiembrie - 8 decembrie 1956. Melbourne a fost desemnat să organizeze Jocurile Olimpice în detrimentul oraşelor Buenos Aires, Mexico, Montreal şi şase oraşe americane. În cursa finală pentru dreptul de organizare, CIO a decis în favoarea Melbourne-ului (21 de voturi faţă de 20 de voturi pentru Buenos Aires). A fost un adevărat succes diplomatic, cu toate că decizia CIO a fost contestată de mai mulţi membri.

În opinia lor, găzduirea Olimpiadei de o ţară cu tradiţii sportive mediocre era o mare greşeală. Însă CIO vroia să plaseze Jocurile pe un nou continent. Organizarea a fost solicitată încă în anul 1920, prin membrul australian al CIO, James Pa' Taylor. Atunci însă Berlin a fost cel care a fost desemnat să organizeze ediţia din 1936. După a doua conflagraţie mondială, lupta pentru organizare a fost continuat de celebrul înotător australian, Frank Beaurepaire, primarul Melbourne-ului. Din păcate Beaurepaire nu a avut parte de bucuria succesului diplomatic, deoarece a decedat în urma unui stop cardiac, înaintea deschiderii Jocurilor.

A XVI-a ediţie trebuia să facă faţă cu mai multe situaţii speciale, toate neplăcute. CIO a trebuit să facă o concesie dificilă pentru a aduce Olimpiada - pentru prima dată - pe emisfera sudică. Legislaţia australiană reglementa cu stricteţe deosebită intrarea animalelor pe teritoriul ţării. Aducerea unui animal pe continent era condiţionată de o carantină de şase luni. Datorită acestei legi prohibitive, întrecerile ecvestre au fost găzduite de oraşul Stockholm, bucurându-se de ospitalitatea familiei regale, prin prezenţa continuă a unor specialişti ca regina Elisabeta a II-a, sau prinţesa Margareta. Totuşi, a fost un caz singular în istoria Jocurilor Olimpice, când o ediţie a fost deschisă oficial de două ori (prima dată la Stockholm, pe data de 10 iunie, apoi la Melbourne, la 22 noiembrie).

Istoria Jocurilor Olimpice - 1956, Melbourne - Stockholm

Aclimatizarea şi costurile de călătorie au avut iarăşi impact negativ asupra acestei ediţii.

Au existat însă şi alte probleme, derivate din politica internaţională. CIO a discutat despre reprogramarea JO, din cauza unor evenimente critice, ca revoluţia din Ungaria, ori criza Suezului (războiul din Sinai). Propunerea nu a fost votată, însă mai multe ţări au boicotat această ediţie. Trei ţări europene au ales această formă de protest împotriva URSS, care a înăbuşit revoluţia din Ungaria. Trei ţări total diferite: Olanda liberală, Spania francoistă şi Elveţia neutră. Egiptul, Irakul, Cambogea şi Libanul au lipsit din cauza crizei Suezului. Din cauza evenimentelor de război, autocarul delegaţiei maghiare a obţinut escortă militară până la graniţa cehoslovacă. Companiile aviatice au intrerupt orice zbor pe teritoriul Ungariei. Iar compania Air France a refuzat să emită bilete pentru sportivii maghiari, motivând că statul maghiar în condiţiile actuale nu poate prezenta garanţii pentru achitarea facturii. Până la urmă sportivii au putut continua drumul mulţumită garanţiei oferite de guvernul cehoslovac, ajungând la Melbourne în 14 zile, pe ruta Budapesta - Praga - Istambul - Caraci - Singapore - Darwin - Melbourne :-)

Spectatorii participanţi la întâmpinarea flăcării olimpice în oraşul Sydney au avut parte de un alt eveniment inedit în istoria JO. Torţa olimpică a sosit pe stadion, fiind purtată de un student australian, acompaniat de un grup de motociclişti. La intrarea pe stadion, poliţiştii s-au alăturat grupului, care a ajuns la ţintă, fiind întâmpinat de primarul oraşului, care şi-a început discursul oficial. A fost însă intrerupt, pe motivul că a mai sosit un purtător - de data aceasta cel autentic. Studentul care a sosit primul, Barry Larkin, a dorit să proteste astfel, realizând o "torţă" din piciorul unui scau şi o conservă. Oficialităţile şi publicul aveau simţul umorului dezvoltat, incidentul transformându-se într-o glumă1.

Au participat 72 de ţări şi 3314 de sportivi (376 femei şi 2938 bărbaţi) care s-au întrecut în 145 de probe din 17 sporturi.

În urma propunerii făcute de John Ian Wing, cu prilejul festivităţii de închidere, defilarea pe naţiuni a fost înlocuită de intrarea tuturor participanţilor fără nicio formalitate. De atunci, această demonstraţie sportivă a rămas simbolul prieteniei, întărind spiritul olimpic.

Eroii ediţiei
La vârsta de doar 17 ani, înotătorul australian Murray Rose a câştigat 3 titluri (în ştafeta 4x200 - record mondial; 400 liber; 1500 liber).
 
Gimnastele Larissa Latynina şi Agnes Keleti au cucerit câte 4 medalii de aur şi 2 de argint pentru URSS respectiv Ungaria. Gimnastul ucrainian Viktor Chukarin a cucerit încă 5 medalii pentru URSS, din care 3 de aur.
 
Câte trei medalii de aur au adunat şi atleţii Robert Morrow (SUA) şi Elizabeth Cutbert (Australia).
Echipa Statelor Unite condusă de Bill Russell şi K.C. Jones a dominat competiţiile de baschet, câştigând turneul cu o performanţă unică în istoria Olimpiadelor: a câştigat toate meciurile la o diferenţă de cel puţin 30 de puncte, marcând de fiecare dată minim dublu faţă de adversar.

Interesant...
Vachslav IvanovSovieticul Vachslav Ivanov a cucerit un aur la proba de vâsle, însă nu s-a bucurat prea mult de această medalie. Fiind emoţionat, a scăpat în apă medalia imediat după premiere. S-a scufundat în căutarea relicvei pierdute, fără succes. Nu a avut încotro, a trebuit să mai câştige o medalie. (A câştigat chiar două, câte una la următoarele două ediţii.)
 
Blood in the WaterEvenimentele politice au avut impact şi asupra unor probe sportive. Duşmănia dintre URSS şi Ungaria s-a simţit şi la meciul de polo dintre selecţionatele celor două ţări. "Cel mai celebru" meci din istoria poloului, etichetat ca "Blood Bath" ori "Blood in the Water", întrerupt în urma conflictelor din bazin, a devenit subiectul a două filme. Documentarul Freedom's Fury (producer: Quentin Tarantino) se remarcă prin obiectivitate, pe când Children of Glory este o interpretare mai artistică.
 
Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Helsinki.
Participarea delegaţiei române a fost pregătită minuţios. O delegaţie românească s-a deplasat la Melbourne, şi a studiat la faţa locului condiţiile de concurs, mult înaintea deschiderii Jocurilor. Nici rezultatele nu au întrziat. A fost a şasea ediţie a Jocurilor Olimpice la care România a participat. S-a clasat pe poziţia a 9-a în clasamentul pe medalii obţinând 13 medalii din care 5 de aur.
 
Leon Rotman - kaiac canoe, 1.000 m şi 10.000 mDelegaţia noastră a obţinut 5 medalii de aur (Leon Rotman - kaiac canoe, 1.000 m şi 10.000 m; Nicolae Linca - box, categoria semimijlocie; Ştefan Petrescu - tir, pistol viteză; Dumitru Alexe şi Simion Ismailciuc - echipa de kaiac canoe, 1.000 m). Medaliile de argint au fost obţinute de Olga Szabo-Orban (floretă, individual), şi doi pugilişti, Gheorghe Negrea (semigrea), respectiv Mircea Dobrescu (muscă), iar cele 5 medalii de bronz au fost câştigate de gimnaste (Elena Leuştean - sol, şi echipa), pugilistul Constantin Dumitrescu, Gheorghe Lichiardopol (tir, pistol viteză) şi Francisc Horvath (lupte greco-romane). Cele 13 medalii şi aproape 100 de puncte acumulate de sportivii nostri au ridicat România în rândul puterilor sportive. O performanţă deosebită: trei din cele patru medalii de aur decernate la kaiac-canoe au revenit sportivilor români.
 
Clasamentul pe medalii:

  Ţara Aur Argint Bronz
1. URSS 37 29
32
2. SUA32
25
17
3.
Australia13
8
14
4.
Ungaria9
10
7
5.
Italia8
8
9
6. Suedia8
5
6
7.
Germania (ech. unită)
6
13
7
8.
Marea Britanie6
7
11
9.
România5
3
5
10.
Japonia4
10
5

 

1. Turpin, Adrian. "Olympics Special: The Lost Olympians (Page 1)", Find Articles, originally The Independent on Sunday, 2004-08-08. Retrieved on 2008-04-06.
 
Surse foto (în ordine): olympics.org, Sydney Morning Herald, COSR.


Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.