Banner
Istoria Jocurilor Olimpice - 1972, München PDF Imprimare Email
Scris de [inFOamea]   
Vineri, 16 Mai 2008 12:00
A XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la München, Germania de Vest în perioada 26 august - 11 septembrie 1972. München a câştigat dreptul de a organiza jocurile olimpice în iulie 1966 în detrimentul oraşelor: Detroit, Madrid şi Montreal. A fost a doua oară când Jocurile Olimpice s-au desfăşurat în Germania, după Olimpiada din 1936 de la Berlin. Ceremonia a fost deschisă de preşedintele ţării, Gustav Heinemann. Au participat 121 de ţări şi 7.134 de sportivi (1.57 femei şi 6.075 bărbaţi), întrecându-se la 195 probe, 21 de sporturi.

Evenimentele sportive care simbolizează pacea, au devenit acum ţinta unui atac terorist sângeros. 8 activişti ale organizaţiei teroriste palestiniene "Black September" au pătruns în noaptea de 5 septembrie în satul olimpic, unde au omorât doi sportivi israelieni şi au luat 9 ostatici. Black September a solicitat guvernului Israelian eliberarea din puşcărie a 200 de militanţi. În urma unor negocieri de 16 ore, teroriştii şi ostaticii au fost transportaţi cu un elicopter pe aeroportul din Fürstenfeldbruck, la 70 de km de München. Aici însă erau întâmpinaţi de un comando care a încercat eliberarea ostaticilor. Acţiunea a eşuat, în lupte pierzându-şi viaţa cei 9 sportivi, 5 terorişti şi un poliţist german. Toate evenimentele au fost televizate, diferite secvenţe regăsindu-se pe net...

În urma incidentului, Jocurile au fost suspendate, fiind reluate până la urmă după o pauză de 34 de ore. Delegaţia Israelului a părăsit satul olimpic. La fel şi delegaţia egipteană, de teama unor represalii. Într-adevăr, represaliile nu s-au aşteptat mult. Doar că ţinta acestor acţiuni nu au fost sportivii, ci poloticieni şi personalităţi culturale din RFG, Franţa... - cei care, în opinia serviciilor secrete israeliene, au pus la cale masacrul din 5 septembrie. Militanţi şi simpatizanţi al organizaţiei teroriste au fost vânaţi de un comando israelian. Despre aceste evenimente poţi afla mai multe din cartea şi filmul Munich. Cartea are un caracter mai documentar, pe când filmul e până la urmă... un "Spielberg".

Eroii ediţiei
Proba feminină de săritură la înălţime a fost câştigată de tânăra atletă germană Ulrike Meyfarth. Avea 16 ani. Finlandezul Lasse Viren a câştigat probele de 5.000 m, respectiv 10.000 m.

Valeri Borzov a devenit primul european care a câştigat atât finala de 100 m şât şi cea de 200 m.

Valeri Borzov - startul finalei la 200 m
Valeri Borzov - startul finalei la 200 m

Ivan Patzaichin şi-a îmbogăţit colecţia de medalii cu un aur şi un argint, demonstrând din nou calităţile de excepţie. Cu el ne vom mai întâlni şi pe viitor, fiind un canoist care a dominat acest sport timp de 16 ani!

Ivan Patzaichin şi-a îmbogăţit colecţia de medalii cu un aur şi un argint
Ivan Patzaichin şi-a îmbogăţit colecţia de medalii cu un aur şi un argint

La München Patzaichin s-a calificat în serii, cu toate că avea pagaia ruptă - când mai avea 700 m până la sosire. A continuat cu un ciot, având grijă să nu dezechilibreze barca. Arbitrii însă l-au trecut pe buletinul oficial cu abandon, eliminându-l din concurs. În ziua următoare însă, în urma contestaţiei făcute, l-au peprimit în seria de recalificări, de unde s-a calificat fără probleme, câştigând apoi finala cu 4 secunde... 

Eroul ediţiei a fost înotătorul american Mark Spitz. Sportivul de origine evreiască s-a mutat din satul olimpic, de teama unor noi incidente. Rezultatele lui pot fi un răspuns frumos la atacul terorist. El a pornit la 8 probe, câştigând 8 medalii de aur, fiecare prin record mondial!

Eroul ediţiei a fost înotătorul american Mark Spitz
Mark Spitz


Interesant...
Teckelul Waldi a devenit prima mascotă olimpică cunoscută după nume.
 
În finala de baschet masculin s-au confruntat două echipe mari: URSS şi SUA. Ultimele 3 secunde au devenit deosebit de dramatice, acest interval incredibil de scurt fiind suficient pentru răsturnarea situaţiei în repetate rânduri. De la 49-48 pentru URSS, prima dată Collins a modificat scorul la 49-50, apoi Bielov, la 51-50. După golul marcat de Collins, suporterii americani au năvălit pe teren, fiind convinşi de victoria americană. Ei au aflat rezultatul oficial abia din presă.
 
Săprinterii americani Taylor, Robinson şi Hart dădeau o declaraţie postului ABC, când au aflat din imaginile de pe monitor, că, concurenţii tocmai se pregătesc la startul semifinalei la proba de 100 m. Doar Taylor a reuşit să ajungă la linia de start, calificându-se pentru finală, unde a câştigat un argint preţios. Responsabil pentru această gafă a fost antrenorul, care a notat greşit programul competiţiei. Taylor şi Hart s-au "consolat" cu un aur şi un record mondial cu ştafeta de 4x100 m...

Sportivii români la Jocurile Olimpice de la Mexico.
Delegaţia României a cucerit 14 medalii (3 de aur, 6 de argint, 7 de bronz), ocupând poziţia a 13-a în clasamentul pe medalii.

Ivan Patzaichin, aur - kaiac canoe, 1.000 mAur: Ivan Patzaichin - kaiac canoe, 1.000 m; Gheorghe Berceanu - lupte greco-romane (48 kg); Nicolae Martinescu - lupte greco-romane (100 kg)

Argint: Valeria Bufanu - atletism, 100 m garduri; Argentina Menis - atletism, aruncarea discului; Ion Alexe - box, categoria grea (91 kg); Echipa de kaiac canoe (Atanase Sciotnic, Roman Vartolomeu, Aurel Vernescu şi Mihai Zafiu) - kaiac canoe, 1.000m; Serghei Covaliov şi Ivan Patzaichin - kaiac canoe, 1000 m; Dan Iuga - tir, pistol liber

Bronz: Viorica Dumitru şi Maria Nichiforov - kaiac canoe, 500 m; Echipa feminină de floretă (Ileana Gyulai-Drîmbă, Ana Pascu, Ecaterina Stahl-Iencic, Olga Szabo-Orban, Ene-Dersidan) - scrimă, floretă echipe; Echipa masculină de handbal (Cornel Penu, Alexandru Dincă, Virgil Tale, Gavril Kicsid, Ghiţă Licu, Cristian Gaţu, Roland Gunesch, Radu Voina, Simion Schöbel, Gheorghe Gruia, Werner Stöckl, Dan Marin, Adrian Cosma, Valentin Samungi, Constantin Tudosie şi Ştefan Birtalan); Nicolae Rotaru - tir, armă culcat; Petre Ceapura, Ştefan Tudor şi Ladislau Lovrenski - canotaj 2+1 rame; Victor Dolipschi - lupte greco-romane (+100 kg); Vasile Iorga - lupte libere (82 kg).


Clasamentul pe medalii:

  Ţara Aur Argint Bronz
1. URSS
50
27
22
2.SUA
33
31
30
3.
RDG
20
23
23
4.
RFG
13
11
16
5.
Japonia
13
8
8
6.Australia
8
7
2
7.
Polonia
7
5
9
8.
Ungaria
6
13
16
9.
Bulgaria
6
10
5
10.
Italia
5
3
10
11. Suedia
4
6
6
12.Marea Britanie
4
5
9
13.
România 3
6
7

sursă: Wikipedia, CIO.Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.