Banner
Beijing: satul olimpic a fost inaugurat
Scris de BBC   
Marţi, 29 Iulie 2008 12:14
Cu mai puţin de două săptămâni înaintea Olimpiadei de la Beijing, autorităţile capitalei chineze şi delegaţia acestei ţări au inaugurat satul olimpic. Ceremonia a fost un prilej pentru China de a repeta că pregătirile pentru acest eveniment sunt aproape complete.

Delegaţia de sportivi a Chinei a fost prima care s-a instalat în satul olimpic, după o ceremonie la care s-a intonat imnul ţării iar primarul Beijingului a rostit un discurs.

Îi vor urma alte 16 mii de competitori şi oficiali, care vor fi cazaţi aici pe perioada Jocurilor Olimpice.

Sportivii chinezi stau în apartamente de lux, care găzduiesc câte opt persoane fiecare. Au fost construite cu o mult mai mare preocupare pentru protecţia mediului decât majoritatea clădirilor din China.

O bună parte din satul olimpic este alimentat cu energie solară. Sportivii şi oficialii vor putea să bea apă de la robinet, ceea ce nu se întâmplă în restul Chinei. Au fost instalate paturi speciale pentru sportivii înalţi.

Securitatea alimentelor rămâne o preocupare pentru organizatori, de aceea toate mesele servite delegaţiilor vor fi testate în prealabil în laboratoare mobile.

Autorităţile din Beijing afirmă că poluarea persistentă din oraş a fost redusă semnificativ. Însă smogul care plana deasupra satului olimpic părea să infirme aceste declaraţii. Vizibilitatea se menţine sub un kilometru, deşi în oraş au fost impuse restricţii de circulaţie de acum o săptămână.

Practic, traficul s-a redus la jumătate în capitala chineză. Numeroase fabrici sunt închise, la fel ca şi şantierele de construcţii. Chiar şi aşa, oficialii occidentali prezenţi se întreabă dacă poluarea nu va fi marele semn de întrebare care va plana asupra competiţiei.

Temperaturile de peste 30 de grade Celsius, combinate cu o umiditate de 70 la sută şi vânturi uşoare au produs un amestec neplăcute de materii chimice şi vapori de apă.

Unele delegaţii şi-au amânat sosirea la Beijing, preferând să staţioneze în Japonia sau Coreea de Sud, de teamă că smogul persistent le va afecta calitatea antrenamentului. Reprezentativa Statelor Unite, ca şi altele, a pregătit măşti de protecţie pentru membrii săi.

Preşedintele Comitetului Olimpic, Jaques Rogge, a avertizat că unele competiţii de rezistenţă, cum ar fi maratonul, pot fi amânate dacă aerul nu are o calitate corespunzătoare.

Cel mai renumit alergător pe distanţe lungi din lume, etiopianul Haile Gebrselassie, a decis să nu participe la maraton afirmând că poluarea îl împiedică să respire cum trebuie.
 
sursă: BBC
 

Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 
 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.