Banner
Înainte de Olimpiada, un Radio pirat la Beijing: RSF vorbeşte despre libertatea de expresie PDF Imprimare Email
Scris de Ziare.com   
Vineri, 08 August 2008 00:00
Organizaţia Reporters Sans Frontieres (RSF) a piratat vineri dimineaţa o frecvenţă FM de la Beijing pentru a vorbi despre libertatea de expresie în China, cu câteva ore înainte de deschiderea Olimpiadei.

Cu 12 ore înainte de deschiderea Jocurilor, o voce în franceză, dublată în engleză, s-a adresat autorităţilor chineze, declarând: "Indiferent ce măsuri veţi lua, nu veţi putea înăbuşi libertatea de exprimare". A urmat un mesaj în chineză pe această frecvenţă, însă după câteva minute nu s-au mai auzit decât zgomote parazite, informează AFP.

"Bine aţi venit pe undele postului de radio fără frontiere de la Beijing, un post de radio creat de organizaţia de apărare a libertăţii presei Reporters Sans Frontieres pentru a vă informa despre libertatea de expresie în China", a spus în engleză o voce feminină, pe fondul muzicii tradiţionale chineze.

Apoi, Robert Menard, secretar general al RSF, a citit un mesaj în franceză, dublat în engleză şi apoi chineză. El a spus că în "ţara cenzurii", această emisiune de 20 de minute este "cea mai frumoasă sfidare faţă de autorităţile chineze, care ţin în închisoare zeci şi zeci de jurnalişti" şi utilizatori de internet. După declaraţia lui Menard, au fost difuzate mărturii a mai mulţi militanţi chinezi pentru drepturile omului refugiaţi în străinătate.

Menard a cerut autorităţilor chineze să elibereze deţinuţii politici şi să înceteze să bruieze frecvenţele posturilor de radio internaţionale care emit în chineză.

Staţiile de radio FM sunt extrem de controlate în China. RSF spune că a reuşit să îşi difuzeze clandestin programul "graţie unor emiţătoare FM miniaturizate şi antenelor mobile".

sursă: Ziare.com

 

Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.