Banner
Olimpiada Beijing, 23 AUGUST - Rezultate
Scris de [inFOamea]   
Sâmbătă, 23 August 2008 00:00
23 august 2008, Olimpiada, Beijing. Rezultate, Programul zilei.
Clasament 
 
1. China
49
19
28
2.
SUA
34
37
36
3.
Rusia
21
21
27
 ....
   
17.
România
4
1
3
 
Bilanţ negru
 
România a făcut la Beijing cea mai proastă Olimpiadă din ultimii 56 de ani. Doar fetele au ţinut steagul sus, aducând şapte din cele opt medalii cucerite de tricolori.

România a terminat ieri Jocurile Olimpice de la Beijing cu o zestre firavă: opt medalii, patru de aur, una de argint şi trei de bronz. Românii au luat mai puţine medalii doar la Helsinki, în 1952 (patru în total!). E drept, ediţiile Roma 1960, Tokio 1964 şi München 1972 s-au încheiat cu doar două-trei medalii de aur. Înainte de ultima zi a întrecerii din China ocupam locul 16 în clasamentul general, asta doar pentru că primul criteriu în alcătuirea acestuia este numărul medaliilor de aur. Aşa a fost posibil ca ţări cu mai multe medalii, cazul Cubei, să fie după noi în ierarhie.

"Cova", lupul singuratic

Singurul bărbat român medaliat la această Olimpiadă a fost sabrerul Mihai Covaliu, el aducând şi ultimul aur "masculin" de la Jocurile Olimpice, la Sydney în 2000. În rest, trebuie să le fim recunoscători doamnelor şi domnişoarelor noastre: echipei feminine de gimnastică, canotoarelor din echipajul de 8+1, canotoarelor din echipajul de două rame fără cârmaci, judokanei Alina Dumitru, spadasinei Ana Maria Brânză, gimnastei Sandra Izbaşa şi maratonistei Constantina Diţă-Tomescu.
Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, au ţinut ieri o conferinţă de presă la închiderea "Casei României" de la Beijing. Morariu s-a declarat îngrijorat de prăbuşirea sportului românesc, dar a precizat că şi capra vecinilor (bulgarii, ungurii, sârbii) este la fel de moartă. "Ca şi noi, şi ei au avut un sistem care a dispărut şi n-a fost înlocuit cu nimic", a spus Morariu. Ioan Dobrescu făcea comparaţia cu Polonia care a deplasat în China o delegaţie dublă ca număr de sportivi dar n-a adus acasă decât trei medalii de aur.

Dezastrul de dincolo de aparenţe
Cei doi erau însă mulţumiţi că s-a depăşit "planul" la aur. Morariu a recunoscut că nu spera să asculte imnul de patru ori, şi a promis că la întoarcerea acasă va face presiuni pentru o implicare a politicului în acest domeniu muribund. "Dacă nu se vor băga bani în sport ne vom duce tot mai jos", avertizează Morariu. Dobrescu se agăţa de o himeră, întrebând retoric: "În ce domeniu mai e România în primele 20 de naţiuni din lume?".
 
 
Kaiac-Canoe
Proba feminină de kaiac pentru perechi a fost câştigată de favorita probei, echipa Ungariei (Katalin Kovacs-Natasa Janic). Locul doi a fost cucerit de echipa Poloniei, iar bronzul a fost cucerit de Franţa. Spre surpriză, echipa germaniei, cu oarecare şanse chiar şi pentru cucerirea titlului olimpic, s-a clasat abia pe locul patru.
 
Proba feminină de kaiac (individuală) a fost câştigată de Inna Osypenko-Radomska (Ucraina). Rezultatul constituie o senzaţie de excepţie, înaintea probei Katalin Kovacs (Ungaria) fiind declarată favorita absolută a probei, iar pentru locurile 2-3 s-a anunţat lupta dintre Katrin Wagner-Augustin (Germania) şi Josefa Idem (Italia). Josefa Idem a terminat pe locul doi, fiind urmată de Katrin Augustin-Wagner, iar favorita absolută a terminat abia pe locul patru.
 
Fotbal (m)
Finala mică:
Belgia-Brazilia: 0-3 (0-2)
 
FINALA:
Nigeria-Argentina: 0-1 (0-0)
Reprezentativa Argentinei este pentru a doua oară consecutiv campioană olimpică la fotbal, după victoria din finala de la Beijing, 1-0 cu Nigeria. După ce a învins clar naţionala Braziliei în semifinale, Argentina a întâlnit o Nigerie motivată şi bine aşezată în teren. Prima repriză a fost destul de echilibrată, nigerienii reuşind să îi blocheze pe Messi, Riquelme şi restul vedetelor argentiniene. A fost însă de ajuns golul din minutul 58 al lui Di Maria pentru ca Argentina să devină din nou campioană olimpică, după ce cucerise medaliile de aur şi acum patru ani, la Jocurile Olimpice de la Atena. Medaliile de bronz au ajuns la jucătorii brazilieni, care au învins Belgia în finala mică, scor 3-0. Golgheterul turneului este italianul Giuseppe Rossi, cu patru reuşite.
 
Handbal (f)
Pentru locul 7-8:
România-Suedia: 34-30 ()
Echipa feminină a României a terminat pe locul şapte turneul olimpic de handbal la Beijing, după o victorie în faţa Suediei, scor 34-30.
Pentru locurile 5-6:
 
China-Franţa: 23:31 (10:15)
Finala mică:
 
Coreea-Ungaria: 33:28 (13:15)
 
Finala:
Norvegia-Rusia: 34:27 (18:13)
 
Clasament:
1. Norvegia - Campioană Olimpică
2. Rusia
3. Coreea de Sud
  
Sărituri în apă
Constantin Popovici a ratat calificarea în finala probei de platformă 10 metri, din cadrul întrecerilor de sărituri în apă. Popovici s-a clasat pe locul 23, cu 392.30 de puncte, cu 147 mai puţine decât chinezul Luxin Zhou, sportivul cu cel mai bun rezultat în calificări şi marele favorit al finalei de mâine dimineaţă.
 
 
Scandal în lumea boxului! 
Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA), a tulburat ieri apele, la Beijing, convocând o conferinţă de presă pentru a face dezvăluiri despre corupţia şi aranjamentele din sportul cu mănuşi la nivel de amatori. Gestul lui Obreja a atras atenţia mai ales că românul este delegat tehnic la turneul de box din cadrul Olimpiadei de la Beijing, adică este şeful concursului. "Ceea ce se întâmplă aici este o mare ruşine pentru boxul amator", şi-a început Obreja conferinţa, la care au asistat zeci de jurnalişti.

"Deşi judecătorii meciurilor ar trebui stabiliţi printr-un program de computer, ei bine Ho Kim, directorul general al AIBA, îi numeşte şi îi schimbă după bunul plac. Asta se poate proba cu foile oficiale, pe care sunt tăiaţi şi adăugaţi alţi arbitri. Lucrul acesta s-a întâmplat la 60-70 la sută dintre meciurile disputate aici. Pe 19 august, înaintea unui meci al românului Georgian Popescu, a venit şi la mine şi m-a întrebat ce arbitri nu vreau la respectiva luptă. I-am spus că eu sunt la Beijing în calitate de oficial AIBA şi nu de preşedinte al Federaţiei Române de Box, aşa că nu mă interesează numele judecătorilor", a continuat românul.

Preşedintele FR Box, acuzat de dare de mită  - Imediat, oficialii AIBA au început să mişune prin sala de conferinţă şi i-au cerut lui Obreja să nu mai declare nimic. Fiindu-le jenă să-l ia pe român pe sus cu forţele de ordine în faţa unei săli pline de jurnalişti, şefii boxului mondial au ordonat întreruperea microfoanelor şi a luminii. A apărut şi coreeanul Ho Kim, care-i implora pe ziarişti să-l ignore pe Obreja. Văzând că nu are succes, a început să ţipe: "Acest om (n.r. - Obreja) a încercat să mituiască judecătorii cu sute de euro, dar eu l-am blocat. Voi aduce probe. Nu-l credeţi". Jurnaliştii continuau să fie însă interesaţi de Obreja, care nu mai contenea să răspundă la întrebări. Circul a culminat cu apariţia lui Thomas Virgets, preşedintele federaţiei din SUA, care a anunţat că o comisie de disciplină a AIBA se va întruni pentru a analiza cazul. Oficialii AIBA au anunţat pentru zilele următoare o reacţie oficială, dar deocamdată s-au limitat în a da din umeri şi a încerca să reducă proporţiile scandalului.

AMENINŢĂRI: "Probabil că voi fi dat afară" - Coreeanul Ho Kim, directorul general al AIBA, a trecut la ameninţări când a văzut că nu reuşeşte să oprească declaraţiile lui Rudel Obreja. Asiaticul a început să urle că românului îi va fi retrasă acreditarea şi, implicit, statutul de delegat tehnic la turneul olimpic, aşa că nu mai are nicio calitate oficială să vorbească. "Mă aştept să nu mai fiu primit nici în sala de concurs. De aceea nici n-am făcut aceste dezvăluiri mai devreme. Probabil că voi fi dat afară şi din funcţia de vicepreşedinte al AIBA. Nu mă tem pentru viaţa mea, fiindcă până la urmă toţi suntem datori cu o moarte. M-am săturat de mafia din box!", a tunat Obreja.
(Evenimentul Zilei)
 

 

Transmisii pe posturile TV româneşti

TVR 1
7.00 - 9.40 Fotbal gold match (m)
10.30 - 12.22 Caiac-canoe finale
10.45 - 12.45 Handbal aur (f) + CEREMONIE DE PREMIERE
14.00 - 16.34 Box (finale)
14.00 - 16.47 Altletism finale
17.00 - 18.45 Baschet finala (f)

TVR 2
7.30 - 9.00 Volei (f) bronz
8.30 - 10.30 Handbal (f) bronz
15.00 - 16.30 Volei (f) finala

 


Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

Ultima actualizare în Duminică, 24 August 2008 00:10
 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.