Banner
Olimpiada Beijing, 24 AUGUST - Festivitatea de închidere
Scris de [inFOamea]   
Duminică, 24 August 2008 00:00
24 august 2008, Olimpiada, Beijing. Rezultate, Programul zilei, festivitatea de închidere.
 
Beijing a predat ştafeta Londrei
Ceremonia de închidere realizată cu colaborarea a  232 artişti, s-a desfăşurat sub mottoul "armonie, preietenie, bucurie". Un program artistic de 2 ore, terîncheiatcu focuri de artificii.  Drapelurile naţiunilor au fost aduse de câte un sportiv ales, portdrapelul României fiind canotoarea Georgeta Andrunache (32 de ani), campioană olimpică la dublu rame fără cârmaci şi medaliată cu bronz la 8+1. Intrarea drapelurilor a fost urmată de intrarea sportivilor, de data aceasta fără să se ţină cont de naţionalitatea sportivilor.
 
În acordurile chitaristului Jimmy Page şi ale cântăreţei pop Leona Lewis, primarul londonez Boris Johnson a preluat drapelul olimpic de la oficialii chinezi.

Cel mai important moment al ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing conduce imediat la formularea unei întrebări: "Olimpiada de la Londra va întrece în măreţie spectacolul de la Beijing?".

Şeful Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra, Sebastian Coe, crede însă că Olimpiada nu trebuie să fie un concurs al ambiţiilor naţionale, ci mai degrabă al celor sportive. "Nu gândesc în termeni de genul vom depăşi Beijingul. 80 % din organizare este aceeaşi pentru toate Jocurile. Celelalte 20 de procente sunt adaptate condiţiilor specifice. Aceste Jocuri, încheiate acum, au ridicat o ştachetă pe care nicio altă mişcare olimpică nu o va putea egala. Londra va merge pe drumul ei".

Olimpiada - o sărbătoare a sportului
Care o fi drumul Londrei? Răspunsul lui Coe este unul simplu, dar care şochează. Un răspuns la auzul căruia chiar şi pretenţiosul Pierre de Coubertin ar fi aplaudat.

"Am început această grea muncă pentru a crea o atmosferă de petrecere. Toate Jocurile trebuie să-şi propună aceasta. Înainte de toate, este o celebrare a sportului". Pare ciudat să auzi cuvântul "petrecere" atunci când competiţia a depăşit mult limitele sportului, când avem deja o istorie a boicoturilor olimpice pe motive politice, dar termenul este clar din câmpul semantic al sportului.

Australia a petrecut formidabil la Jocurile Olimpice de la Sydney. Grecii nu, mai degrabă s-au chinuit să poată face faţă unui eveniment care trebuia să le iasă perfect. China şi-a propus să impresioneze, să demonstreze, dar a ajuns să petreacă. Au petrecut şi pentru că au reuşit în ce şi-au propus. Pentru 17 zile, feţele chinezilor din tribună au arătat a feţe de oameni fericiţi. În primul rând, fericiţi că au fost martorii unei Olimpiade şi abia apoi fericiţi că au fost capabili să organizeze o minunăţie de competiţie.

Pare destul de ciudat să vorbeşti de petrecere când Olimpiada este însoţită de proteste înăbuşite cu patura pe figură, dar pare normal atunci când pe podium o rusoaică şi o gruzină se îmbrăţisează. Pare dificil să vorbeşti de petrecere într-o ţară comunistă, dar nu trebuie neapărat să o spui, ci doar să o simţi.

Adevărata misiune olimpică
La chinezi, petrecere nu înseamnă dans la bustul gol cu sticlele de băutură în mână. La chinezi, petrecerea e un zâmbet. Şi cine are puterea să îţi interzică să zâmbeşti?

Ce va schimba Olimpiada în China? Probabil puţine. Dar important este cum s-au simţit oamenii în timpul Jocurilor. Pentru că, oricum ai face, după petrecere te simţi mai puţin fericit decât în timpul ei. Fericirea de după petrecere constă în puterea amintirilor plăcute. Ori chinezii au de ce să îşi aducă aminte cu plăcere. Au cel puţin 100 de amintiri minunate, tot atâtea câte medalii au cucerit la această ediţie a Jocurilor. Plus altele legate de sportivi ca Natalie du Toit sau Eric Shanteau. Plus altele legate de recordurile lui Phelps şi Bold, plus altele legate de .... magia olimpismului.

La 4 iunie 1989, sute de oameni au fost ucişi de gloanţele sau călcaţi de tancuri în piaţa Tiananmen, din centrul Beijingului. Cu antecedentul acesta, mulţi au cerut ca Jocurile să nu ajungă într-un ţară cu trecutul Chinei. Dar de ce să refuzi unui miliard de oameni dreptul la zâmbet pentru faptele unor criminali? Misiunea olimpismului nu este de a şterge sângele din pieţe, ci de a "importa" fericire în fiecare punct al Globului.
 
(Evenimentul Zilei) 
 
Maraton
Kenyanul Samuel Wanjiru este noul campion olimpic al probei de maraton masculin, ultima întrecere atletică programată la Jocurile Olimpice de la Beijing. Wanjiru, 21 de ani, a parcurs cei 42,195 kilometri ai probei în 2 ore 6 minute şi 32 de secunde, la peste 40 de secunde de ocupantul locului doi, marocanul Jouad Gharib. Medalia de bronz a fost câştigată de tânărul etiopian Tsegay Kebede. Timpul reuşit de câştigător reprezintă un nou record olimpic al probei. Recordul mondial aparţine etiopianului Haile Gebreselassie, cu timpul de 2:04:26.Surprinzător, este prima medalie de aur a Kenyiei în cursele olimpice de maraton. Kenya a cucerit la Beijing o medalie şi la maraton feminin, argintul sportivei Catherine Ndereba, care a venit în urma atletei românce Constanţina Diţă.

 

Baschet - "Dream Team" a luat titlul
Statele Unite au câştigat titlul olimpic la baschet masculin, după o finală superbă împotriva reprezentativei Spaniei, încheiată cu scorul de 118-107. Spania nu a cedat în faţa procentajului extraordinar al americanilor la aruncările de trei puncte. Marele vedete ale ibericilor, Pau Gasol şi Rudy Fernandez, au făcut un meci mare, reuşind împreună 43 de puncte. A fost însă meciul lui Dwyane Wade, jucătorul lui Miami Heat reuşind 27 de puncte şi două recuperări. Wade a fost perfect completat de Lebron James, 14 puncte şi şase recuperări. În meciul pentru medalia de bronz, argentinianul Carlos Delfino şi-a dus echipa spre o victorie în faţa Lituaniei, scor 87-75.
 
 
Handbal (m)
Naţionala masculină a Franţei a câştigat titlul olimpic la handbal, după ce a învins în finală surpriza turneului olimpic, reprezentativa Islandei. În meciul pentru medalia de bronz, Spania a învins campioana olimpică de la Atena, Croaţia, scor 35-29, într-un meci arbitrat de o brigadă din România.
 
 
Volei (m)
Dacă la feminin braziliencele le-au luat aurul olimpic americancelor, naţionala masculină a Statelor Unite a reuşit în această dimineaţă să îşi adauge în palmares al treilea titlu olimpic la volei, după victoriile de la Los Angeles 1984 şi Seul 1988. În meciul pentru medalia de bronz, trăgătorul Mikhailov a dus Rusia spre o medalie de bronz binemeritată. Ruşii le-au administrat un sec 3-0 la seturi italienilor.
 
 
Polo pe apă (m)
Pentru locurile 9-10: Italia-Germania: 10-8 (4:3, 1:1, 1:1, 4:3)
Pentru locurile 7-8: Australia-Grecia: 8:9 (2:3, 2:2, 3:1, 1:3)
Pentru locurile 5-6: Croaţia-Spania: 9:11 (2:0, 3:5, 1:3, 3:3)
Finala mică: Muntenegru-Serbia: 4-6 (0:2, 1:2, 1:2, 2:0)
FINALA: Ungaria-SUA: 14:10 (6:4, 3:4, 2:1, 3:1)
 
Surprinzător, TVR1 a transmis această finală. Mai puţin surprinzător, dar senzaţional totodată, finala acestei probe mai puţin populare a fost televizată de NBC şi majoritatea posturilor americane. Nu e de mirare, dup 1988, SUA joacă pentru a doua oară într-o finală olimpică.
Deşi face parte de multă vreme din elita mondială, SUA nu prea intră în joc pentru titlu, la JO sau CM. Această generaţie însă a realizat imposibilul, câştigând grupa sa la turneul olimpic (chiar dacă a fost ajutat de tactica sârbilor şi croaţilor, care au aşteptat rezultate de la calculele matematice...), apoi calificându-se în finala probei printr-o victorie la scor în faţa Serbiei (10:5). Acest ultim rezultat a constituit o adevărată senzaţie, alimentând aşteptările suporterilor americani.
 
În finală, SUA trebuia să înfrunte selecţionata Ungariei, care se pregătea la apărarea titlului olimpic. Ultimele două titluri olimpice au intrat în posesia Ungariei, echipa condusă de Denes Kemeny învingând în finala de la Sydney în faţa Rusiei (13-8), apoi la Atena apărând titlul într-un meci dramatic, 8-7 cu Serbia. De atunci însă la nici o competiţie majoră nu a reuşit să se urce pe cea mai înaltă treaptă a podiului. Timp de 2 ani a fost învinsă de acea Serbie, pe care a înfruntat cu greu la Atena (întorcând rezultatul de la 0:3, apoi 5:7). În ultimii doi ani însă a fost oprită în drumul său spre aur şi de Croaţi, iar la ultimul CE, de acea Muntenegru, care participa la primul său turneu major. Aşadar situaţia Ungariei devenea din ce în ce mai dificilă în faţa şcolii iugoslave, reprezentate de acum de trei selecţionate.
 
La Beijing Ungaria nu a mai întâlnit Serbia, nici Croaţia, cele două echipe fiind eliminate de SUA, respectiv Muntenegru. A confruntat însă de două ori selecţionata Muntenegrului, realizând un 10-10 în grupă, apoi câştigând semifinala cu 11:9.
 
Finala anunţa deci o luptă crâncenă. Prima parte a partidei a confirmat aşteptările. Pe o parte, Ungaria a demonstrat că este Campionul Olimpic en titre, dar, pe cealaltă parte am văzut o echipă plină de forţă, construită pe jucători căliţi în campionatele de elită din Europa (Serbia, Croaţia, ...), care, după 4:6 la capătul primului sfert a reuşit să restabilească egalitatea în repetate rânduri (6:6, 8:8, 9:9). Însă experienţa veteranilor care jucau deja a treia finală olimpică, combinată cu forţa tinerilor, a devenit decisivă, Ungaria departajându-se în penultimul sfert la o diferenţă de două goluri. În ultima parte diferenţa s-a mărit chiar la 5 goluri (14:9), rezultatul final fiind stabilit de americani, 14:10.
 
 
Polo: Selecţionata Ungariei condusă de Denes Kemeny cucereşte al treilea titlu consecutiv
Selecţionata Ungariei condusă de Denes Kemeny cucereşte al treilea titlu consecutiv
 
Ungaria reuşeşte să stabilească recordul britanic (din 1920), devenind pentru a treia oară consecutiv Camioană Olimpică. Acesta este al nouălea titlu olimpic maghiar la polo, primul fiind câştigat în 1924.
 

TVR1

2.30 - 5.30 Atletism maraton (m)
5.00 - 6.30 Volei bronz (m)
7.00 - 8.30 Volei aur (m)
8.30 - 10.30 Handbal bronz (m)
9.30 - 11.15 Baschet aur (m)
10.40 - 12.00 Polo aur (m)
12.45 - 15.00 PROGRAM TVR
15.00 - 17.15 Ceremonia de INCHIDERE!!!

TVR2

7.00 -8.45 Baschet (m) bronz
8.30 - 11.40 Box finale
10.45 - 12.45 Handbal (m) aur

 


Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

Ultima actualizare în Duminică, 24 August 2008 17:35
 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.