Banner
Beijing: Dopaj la Olimpiadă
Luni, 18 August 2008 17:32

Dosarul Olimpiadei de la Beijing arată clar, că dopajul nu este un fenomen marginalizat în viaţa sportivilor de perfonmanţă.

 

Înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, Comitetul Olimpic Internaţional a publicat nenumărate cazuri pozitive. Cele mai multe au venit din tabăra ruşilor, dar au existat mai multe cazuri şi la greci.

Grecii au furnizat în total 15 cazuri, fiind depistaţi pozitiv 11 halterofili, 3 alergători şi un înotător. "15 sportivi au fost depistaţi pozitiv cu metiltrienolon, ceea ce arată că este vorba de crimă organizată", a declarat Minos Kiriaku, preşedintele Comitetului Olimpic Grec, fără să precizeze, cine se află în spatele acţiunii.

Atletul grec Dimitrios Regas, care este specialist în proba de 400 de metri, a anunţat vineri, 11 iulie, că a fost depistat pozitiv cu sterioizi la un control antidoping efectuat pe 13 iunie, la Atena, dar spune că este nevinovat, a informat AFP. Regas (21 de ani) a precizat într-un comunicat de presă că a fost găsit pozitiv cu metiltrienolon la Campionatele Naţionale de Atletism la Atena. "Folosirea anabolizantelor de către un atlet care ştia că va fi controlat nu ar fi fost doar un act imoral, ci pură sinucidere", a declarat grecul, care crede că este victima unei înscenări din partea unor persoane care vor "să murdărească atletismul grec".

Fenomenul este analizat de specialişti, mai ales în urma arestării decătre FBI al curierului de droguri. Mexicanul Angel Heredia a declarat într-un interviu publicat de ziarul german Der Spiegel, că în lumea sportului, la vârf nu există sportivi "curaţi", doar că unii folosesc substanţe care nu sunt depistabile la ora actuală. "Există probe la care calificarea în sferuri nu poate fi realizată fără dopaj", a mai spus Angel Heredia.

În urma acestor păreri a văzut lumina zilei declaraţia preşedintelui WADA (World Anti Doping Agency), John Fahey. "Comitetul Olimpic Internaţional va renunţa în viitor la câteva sporturi infectate, cum ar fi ciclismul şi halterele", a anunţat la o conferinţă de presă Fahey. Această declaraţie a avut un ecou în presa sportivă internaţională.

La Atena lotul Ungariei a furnizat 2 cazuri dubioase, cei doi atleţi în cauză fiind convinşi de nevinovăţia lor, cazurile lor ajungând până la urmă în faţa Tribunalului Sportiv Internaţional. Instanţa însă nu a modificat decizia adusă de WADA. Unul dintre sportivii în cauză, Robert Fazakas participă la Beijing, fiind aşteptat chiar la aeroport de agenţii WADA.

Agnes Tiszeker, preşedinta Federaţiei Anti-Dopaj Maghiar a declarat totuşi, la marginea celor spuse de John Fahey, că eliminarea unor sporturi tradiţionale, care fac parte din istoria culurii umane, cum ar fi halterele, nu poate fi concepută.

Ce se va întâmpla cu aceste sporturi? Ce se va întâmpla cu sportul în general? Sunt întrebări la care nimeni nu cunoaşte răspunsul. Însă frumuseţea de odinioară a sportului pare să fie de domeniul trecutului. Ireversibil. Fenomenul nu poate fi stăpânit cu mijloacele existente. Nici chiar în ţările care încearcă să caute soluţii prin modificarea legislaţiei, amendând dopajul cu ani grei de puşcărie...

 

 

Dacă te interesează Istoria Jocurilor Olimpice, vizitează subpagina

 

 

 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.